Woestijnvis

Woestijnvis is een Vlaams televisie- en productiehuis dat bekend is van succesvolle formats zoals Man bijt hond, De Slimste Mens ter Wereld, Alles kan beter, De Parelvissers en Het Eiland.

Oprichting

In 1997 richtte Wouter Vandenhaute Woestijnvis op. Dit heeft hij samen met Jan Huyse en Erik Watté gedaan. De holding van Woestijvis, NV De Vijver Media, is eveneens eigenaar van Vlaamse zenders Play4, Play5 en Play6, alsook voor de helft van het radiostation NRJ België. In juni 2014 kocht Telenet de helft van De Vijver Media, maar de overname werd pas in februari 2015 goedgekeurd door de Europese Commissie. Sinds 7 maart 2018 is Telenet volledig eigenaar van De Vijver Media en daarmee ook van Woestijnvis. Momenteel is er geen overkoepelende holding meer.

Programma’s

Woestijnvis had tot 2011 een exclusiviteitscontract met VRT. Het eerste programma, Man bijt hond, werd uitgezonden op 1 januari 1997.

Het productiehuis bracht ook andere succesvolle formats voort zoals:

  • De Mol
  • De Ideale Wereld
  • De Slimste Mens ter Wereld
  • Alles kan beter
  • In de gloria
  • De Parelvissers
  • Van vlees en bloed
  • Het Eiland

In totaal produceerde Woestijnvis ongeveer 115 formats, zowel alleen als in samenwerking met andere productiehuizen. Veel programma’s zijn internationaal verkocht, waaronder Man bij hond en De Mol. In 2000 won De Mol de Gouden Roos van Montreux en is inmiddels verkocht aan zo’n vijftig landen, waaronder Nederland als Wie is de Mol?.

Films

Woestijnvis heeft ook films geproduceerd, waaronder de eerste film Loft in 2008, geregisseerd door Erik Van Looy. Woestijnvis werkte ook mee aan de Amerikaanse versie van de film. Het brak het record van de succesvolste Vlaamse bioscoopfilm in 2008. De tweede film, De premier, geschreven en geregisseerd door Erik Van Looy, kwam uit in 2016. In 2020 kondigde Woestijnvis in samenwerking met FBO de film Zillion (een discotheek) aan, geregisseerd door Robin Pront en geschreven door Kevin Meul. Door de coronapandemie werd de productie vertraagd, maar eind 2022 was Zillion in de bioscopen te zien.

De naam Woestijnvis

De naam Woestijnvis ontstond eigenlijk door een blunder in het programma Rad van Fortuin. Op de bordjes stonden de letters W..ST..NV.S. Een kandidaat zei dat het antwoord ‘woestijnvis’ moest zijn, maar dat bleek ‘woestijnvos’.