‘t Uilenbos

Over ‘t Uilenbos

’t Uilenbos is een biologisch tuinbouwbedrijf in Moerbeke-Waas. Het is opgericht door Mich en Bé in 2005. Zij focussen zich op streek- en seizoensgroenten omdat dit minder milieubelastend is. Zo vermijden zij onnodig wegtransport en verwarmde serres. Grotendeels bieden zijn hun groenten in bakken aan waardoor er veel verpakking uitgespaard wordt. Bovendien zijn streek- en seizoensgroenten weinig milieubelastend. Hun voornaamste activiteit richt zich dus op de manden en de hoevewinkel. Maar zij hebben ook enkele nevenactiviteiten zoals zelfpluk, zaalverhuur met catering en kamperen.

Aanbod van ‘t Uilenbos

 • Verkoop van losse groenten- en fruitmanden.
  • Gewone, grote en jumbo groentemanden;
  • Kleine en grote fruitmanden;
  • Gemende fruit- en groentemanden;
  • Aardappelmand.
 • Mogelijkheid tot het kopen van een abonnement. Zo krijg je 48 manden per jaar op wekelijkse basis buitenom hun verlofperiodes.
 • Hoevewinkel op de boerderij zelf. Deze is vrijdag en zaterdag open en biedt naast hun eigen producten, ook een assortiment van biologische bakkerij ‘De Trog’, basisproducten in bulk of grootverpakking, zuivelproducten van ‘Het Hinkelspel’ en vegetarische producten.
 • Zelfpluk van klein fruit zoals aardbei, cassis, aalbes, framboos en stekelbes. Dit wordt gecombineerd met een jamsessie, ter plaatse verwerken tot confituur.
 • Kamperen voor zowel zomerkampen en jeugdactiviteiten als de natuurliefhebbers. De bioboederij is prachtig gelegen in een groene oase met een goede bereikbaarheid van fietsknooppunten.
 • Verhuur van zaal en leskeuken. Je kan dit aanvragen met catering, deze catering kan door Tarte-a-terre of Bistro Den Bascuul, beiden werken zij met groenten en fruit van ’t Uilenbos.

Missie/ visie

Hun visie noemen ze het ABC van de groentemand.

 • Aarde
  Aangezien er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen aan te pas komen wordt de bodem (aarde) en het water niet vervuild.
 • Boer
  De rechtstreekse verkoop geeft de boer een eerlijke prijs. Een vast abonnement zorgt voor zekerheid van inkomen voor de boer, maar hierdoor kan men ook beter afstemmen op wat er geoogst moet worden. Zo voorkom je dat je met overschotten zit.
 • Consument
  Hele verse groenten door de rechtstreekse verkoop en men zorgt voor gevarieerde manden. Zo leer je als consument andere, vergeten groenten kennen. ’t Uilenbos zorgt telkens voor een nieuwsbrief voor extra toelichting en leuke receptjes.

Hun moto luidt ‘hoe dichterbij, hoe beter’. Alles wat zij aanbieden in hun manden komt zoveel mogelijk van hun eigen bedrijf en van collega’s die ook biologisch telen.

Prestaties en mijlpalen

 • Samenwerking met vzw Voedselteams zorgde voor een grotere omzet dankzij de vele verkooppunten die erbij kwamen. Mensen hoeven niet helemaal tot in Moerbeke te rijden en kunnen deze lekkere biologische groenten en fruit nu ook bestellen in hun eigen gemeente.
 • Het aanbieden van workshops zoals vegetarische spreads maken, mandenvlechten, groenten wecken, confituur maken en dergelijke zorgt ervoor dat ze meer in de kijker komen staan

Samenwerking

’t Uilenbos kent een naarstige samenwerking met velen. Zij worden ondersteund door hulpboeren, zelfstandige medewerkers, seizoen medewerkers en zijn zij ook een interessante optie voor stagiairs van land- en tuinbouwscholen. Zij zijn ook samen in zee gegaan met de vzw Voedselteams. Deze vzw biedt een website aan waar je allerhande lokale, en meestal biologische, producten kan aankopen die dan elke vrijdag in een depot geleverd worden. Zo krijgen de producten een eerlijke prijs voor hun product en krijgen de klanten een lokaal en biologisch/ecologisch product op hun bord. ’t Uilenbos beschikt over enkele klanten die hun producten in de thuisverkoop aanbieden.

Daarnaast hebben zij ook producten van biobakkerij ‘De Trog’ en van zuivelproducent ‘Het Hinkelspel’ in hun hoevewinkel. Met een nabijgelegen restaurant hebben ze een wederzijds samenwerkingscontract, maar ook met een cateringbedrijf.