Rolf Leën

Rolf Leën is CEO en bestuurder van Mopal NV Palletindustrie België. Mopal sorteert en herstelt pallets voor verschillende Europese landen.

Palletindustrie

In het dagelijks leven geeft Rolf Leën leiding aan de palletfabriek Mopal NV in België. Mopal sorteert en herstelt pallets voor klanten in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf levert vier miljoen pallets per jaar aan diverse klanten. Als CEO controleert hij alle processen, monitort hij de productieafdeling en onderhoudt hij het contact met klanten. “Er werken ongeveer vijftig mensen voor Mopal NV België, zowel in vast dienstverband als zelfstandig. De aansturing van deze mensen neem ik op me. Dit doe ik op mijn eigen manier. Ik vind het belangrijk dat medewerkers hun eigen ontwikkeling doormaken. Ik adviseer ze waar nodig, maar uiteindelijk hoop ik dat iedereen zijn werk op zijn eigen manier kan doen. Hierdoor hoop ik ruimte te creëren waardoor ze zich op hun eigen manier kunnen ontplooien.”

Ondernemer worden

Rolf Leën werkt al jaren in de palletindustrie, maar heeft daar niet altijd gewerkt. Vanaf jongs af aan wilde hij al wel ondernemer worden. Eenmaal zijn diploma van de middelbare school op zak schreef hij zich meteen in als zelfstandige. Rolf Leën kon aan de slag als onderaannemer bij een bedrijf gespecialiseerd in kopieermachines en printers: Xerox. “Ik kwam hier in de sales terecht. Als Amerikaans bedrijf hecht Xerox veel waarde aan een opleiding. Omdat ik alleen een diploma had voor de middelbare school, mocht ik een salesopleiding van twee maanden volgen. Daarna heb ik ongeveer een jaar gewerkt voor Xerox, totdat ik een nieuwe kans kreeg in de palletindustrie. Na een tijdje in de verkoop te hebben gewerkt in de palletindustrie, raakte ik in contact met Mopal Nederland, waaruit Mopal NV België is ontstaan.”

Goede doelen

Als ondernemer steunt Rolf Leën met regelmaat verschillende goede doelen. Dit doet hij zowel uit zijn eigen naam als uit naam van het bedrijf. “Ik probeer als ondernemer mijn steentje bij te dragen aan doelen waarvan ik denk dat ze steun kunnen gebruiken. We steunen bijvoorbeeld regelmatig diverse kankerfondsen, maar we zijn ook op zoek naar kleinschalige projecten die minder naamsbekendheid hebben en die we kunnen steunen. Het zou mooi zijn als we die projecten ook financieel kunnen ondersteunen.” Daarnaast worden er vanuit Mopal NV België vaak lokale ondernemers en initiatieven gesteund. “We sponsoren bijvoorbeeld een voetbalclub of een dorpsfeest.”

Toekomstvisie

In de toekomst hoopt Rolf Leën nog steeds ondernemer te zijn. Voor hem betekent ondernemer zijn op een juiste en eerlijke manier handelen met klanten en leveranciers en daar geld mee verdienen. “Ik hecht veel waarde aan langetermijnrelaties. Daarom ga ik graag de samenwerking aan voor lange periode.” Ook hoopt hij zijn nevenactiviteit als vastgoedondernemer te kunnen blijven uitvoeren. “Ik heb altijd al een interesse gehad in vastgoed. Elke tak van business heeft zijn eigenheid en complexiteit. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er komt vaak iets meer bij kijken. In de vastgoedbranche zie ik nog veel uitdagingen en mogelijkheden.”