Herman Wielfaert

Herman Wielfaert is CEO van Creafund Groep, een industriële holding. Hij houdt zich voornamelijk bezig met langetermijninvesteringen in sterk groeiende bedrijven samen met opvolgende familieleden of externe managers.

Creafund Groep

Creafund is een industriële holding die zich richt op langetermijn-financiering. Dit is voor groei of voor het kopen van kapitaal om sterk groeiende en internationale bedrijven te ondersteunen bij hun geografische of verticale groeiambitie. Hierbij gaat de voorkeur uit naar business-to-business- of industriële bedrijven. In de afgelopen twintig jaar heeft Herman Wielfaert met Creafund al meer dan dertig bedrijven op lange termijn ondersteund in hun groeifase. Hierdoor is er een enorme expertise en netwerk binnen Creafundgegenereerd. Herman Wielfaert: “Waarmee we het verschil maken ten opzichte van andere investeringsbedrijven, is door een actieve, betrokken en toegewijde investeringspartner te zijn. We hebben een langetermijnfocus die ondernemerschap stimuleert. Ook stellen we alle omstandigheden in staat om een solide groeipad te creëren voor onze portefeuillebedrijven.”

Kapitaal

Het kapitaal van de Creafund Groep is in handen van onder andere Herman Wielfaert, het managementteam en een vijftigtal succesvolle Belgische ondernemers. “We werken in een klein multidisciplinair team dat bestaat uit vijf zeer vaardige teammembers.” De werkzaamheden van Herman Wielfaert en zijn team bestaan doorgaans uit de beoordeling van investeringsopportuniteiten, de prospectie van targets en de onderhandelingen tot verwerving en instap. Ook houdt hij zich bezig met relatiebeheer met zowel de investment advisory-wereld als met de concurrenten van de meeste van de investeringsbedrijven van Creafund Groep. “In de bedrijven waarin we investeren, ben ik vooral verantwoordelijk voor de strategie en alle bijkomende werkzaamheden die te maken hebben met de kansen en bedreigingen van deze bedrijven.”

Raad van bestuur

Herman Wielfaert neemt ook meerdere bestuurdersrollen op zich in de bedrijven waarin Creafund Groep investeert. Zo is hij onder meer voorzitter van de Beddeleem Groep en de Aalterpaint Groep. Ook neemt hij bestuursmandaten waar bij VisionHealthcare en Purna Pharmaceuticals. Daarnaast is hij onder andere bestuurder bij de Biobest Group. Dit is een bedrijf dat wereldmarktleider is in pollenisatie middels hommelbestuiving en Integrated Pest Management in groenten- en fruitteelt en andere gewassen. Ook is hij bestuurder bij het beursgenoteerde bedrijf Floridienne, waar hij eveneens voorzitter is van het remuneratiecomité. In deze bestuurdersrollen stelt Herman Wielfaert zijn kennis en ervaring ten dienste van deze organisaties. Dit doet hij onder andere het geven van strategisch advies.

Kennis en ervaring

Kennis en ervaring deed Herman Wielfaert in zijn hele loopbaan op. Aan het begin van zijn loopbaan koos hij voor het bankwezen. Van hieruit specialiseerde hij zich in corporate finance en special finance. “Het bankwezen was een mooie opstap in mijn carrière”, vertelt Hermand Wielfart. “Op een gegeven moment kon ik overstappen naar een van mijn klanten toentertijd: Daimler Benz. Op mijn achtentwintigste werd ik Managing Director voor zowel Nederland als België. Nadat Daimler Benz fuseerde met Chrysler, waren mijn financieringswerkzaamheden van zware assets. Denk hierbij aan vliegtuigen, schepen en treinen. Voor een beursgenoteerd bedrijf balansmatig te zwaar om te dragen en daarom werden deze werkzaamheden opgesplitst en verkocht ik deze aan verschillende partijen. Vanaf dat moment ontstond bij mij de ambitie om te gaan ondernemen. Creafund kwam op mijn pad en zat nog in de opstartfase. Dit was voor mij een mooie kans om dit bedrijf uit te bouwen.”