Henny Pelsers

Op 1 februari 2021 werd AMPYR Solar Europe (ASE) opgericht. Een joint venture met NaGa Solar, AGP Group en Hartree Partners (onderdeel van Oaktree Group). Henny Pelsers, oprichter en CEO van NaGa Solar: “We willen minstens vier gigawatt aan nieuwe zonneprojecten ontwikkelen en zelf daarin investeren. Hierbij gaan we ons in eerste instantie richten op Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Later willen we landen als Spanje en Ierland toevoegen aan ons portfolio.”

Zonne-energie is toekomstige energiestrategie

Zonne-energie speelt een sleutelrol in de toekomstige energiestrategie van Nederland en de rest van Europa en de ambitie om een netto-nul uitstoot te realiseren. Met verminderde overheidssubsidies is het echter moeilijker geworden om geschikte locaties te vinden voor ontwikkeling en power purchase agreements (PPA’s) om voorspelbare inkomsten te genereren op een schaal die ze winstgevend maakt. Met AMPYR Solar Europe wordt het mogelijk gemaakt solarparken te ontwikkelen met investeringskapitaal van beleggers op basis van PPA’s zonder subsidies.

Opbouw van zonne-energiecapaciteit versnellen

De hoofdvestigingen van AMPYR Solar Europe zijn gevestigd in Kasteel Geusselt in Maastricht, Frankfurt en in Londen. Het doel van deze joint venture is om krachten te bundelen om binnen een korte periode meer Europese zonne-energiecapaciteit te ontwikkelen. AMPYR Solar Europe brengt NaGa’s diepgaande lokale kennis en landontwikkeling samen, AGP’s ervaring in het ontwikkelen van grootschalige duurzame energieprojecten en Hartree’s geavanceerde energiehandel-analyses en koolstofvrije oplossingen. Het combineren van deze complementaire vaardigheden zal de opbouw van zonnecapaciteit versnellen. Tevens biedt het een aantrekkelijke kans voor institutionele beleggers om meer dan één miljard euro aan kapitaal in te zetten. Hiermee kunnen ze een betrouwbaar inkomen op lange termijn genereren.

Investeerderkapitaal inzetten

Henny Pelsers van NaGa Solar: “Om sterke consistente opbrengsten uit zonne-energie te blijven genereren, zijn we van mening dat investeerders eerder in het ontwikkelingsproces kapitaal moeten inzetten. Daarbij moeten ze ook nieuwe technologieën zoals batterijen en waterstof moeten omarmen. Door samen te werken met AGP en Hartree kunnen we de snelheid verhogen. Ook kunnen we het aantal sites uitbreiden dat we zelf hadden kunnen ontwikkelen. We zullen de snelle inzet van kapitaal bieden. Dit is nodig om een grote portefeuille met aantrekkelijke investeringsmogelijkheden voor zonne-energie op te bouwen.”

Henny Pelsers binnen AMPYR Solar Europe

Als CEO van NaGa Solar zal Henny Pelsers zijn expertises inbrengen binnen AMPYR Solar Europe. Als Europese ontwikkelaar van solarprojecten heeft hij ervaring met het opzetten en ontwikkelen van innovatieve solarprojecten.  Daarnaast heeft hij ook ervaring met andere grootschalige oplossingen in duurzame energie. Henny Pelsers is niet alleen een expert op het gebied van de ontwikkeling van solarparken. Hij onderscheidt zich met NaGa Solar ook op het gebied van vormgeving van de zonne-energieparken. Solarparken ontwikkeld door NaGa Solar kenmerken zich door de bijzondere vormgeving of eigenschappen. Er wordt veelal gebruik gemaakt van innovatieve oplossingen waarbij het grondgebruik meerdere functies heeft. Bijvoorbeeld een zonne-park dat zo is aangelegd dat er ook grazende koeien en schapen kunnen rondlopen.