Galaxy Studios

Wilfried en Guy Van Baelen zijn de oprichters van Galaxy Studios; de stilste studio van de wereld. Wilfried Van Baelen heeft tevens het geluidssysteem Auro 3D, driedimensionaal geluid, ontwikkeld, dat nu wereldwijd gebruikt wordt.

Van Baelen broers

Wilfried Van Baelen en Guy Van Baelen waren respectievelijk 18 en 15 jaar oud toen ze in 1980 de Galaxy Studios begonnen in de achtertuin van hun ouderlijk huis in Mol in België. De officiële registratie van het bedrijf, onder de naam Studio Galaxy, was twee jaar later in 1982. Zelf noemen ze het Galaxy-studiocomplex ‘de stilste studio ter wereld’. Elk onderdeel van de studio is gebouwd op vier grote veren die de trillingen van zowel de aarde als de studio’s onderling moeten opvangen. De studio’s zijn voorzien van ramen van elf centimeter dik glas die per stuk wel tot een ton wegen. De deuren zijn dertig centimeter dik en er is een geruisloos aircosysteem. Deze unieke samenstelling van de studio zorgt ervoor dat grote artiesten, zoals James Last, Ramstein, Lauryn Hill, Simple Minds en José Carreras er hun muziek hebben opgenomen.

Video, film en games

Tegenwoordig wordt er minder muziek opgenomen, maar meer film, video en games. In de beginjaren van de Galaxy Studios surfte Wilfried Van Baelen mee op het succes van de muziekindustrie in de jaren negentig. Maar toen het internet zijn intrede deed en het illegaal downloaden van muziek steeds op grotere schaal werd toegepast, nam de platenindustrie af. Wilfried Van Baelen en zijn broer waren genoodzaakt zich op andere takken van geluid te storten, zoals geluid voor video’s, films en games. Nu wordt tachtig procent van de producties hiermee gevuld.

Driedimensionaal geluid

Daaropvolgend, in 2005, ontwikkelde Wilfried van Baelen het geluidssysteem Auro 3D, driedimensionaal geluid. Het klassieke surround geluid is eigenlijk tweedimensionaal, in een plat vlak rond je oren. Wilfried van Baelen weet daar een derde dimensie aan toe te voegen; een verticale dimensie boven het hoofd. Door middel van extra kanalen via luidsprekers aan het plafond ontstaat er 3D-geluid. Om deze techniek te kunnen ontwikkelen en te promoten, laat Wilfried Auro 3D in 2010 vastleggen in het bedrijf Auro Technologies. Dit bedrijf is zowel van Wilfried als Guy Van Baelen, samen met compagnon Alfred Schefenacker.

Bioscoophardwareopstelling

In 2011 ging Wilfried Van Baelen de samenwerking aan met de Belgische displayhardwarefabrikant Barco. Ze besloten om Auro 3D op te nemen in hun bioscoophardwareopstelling. In datzelfde jaar werden de eerste wereldwijde installaties van het bioscoopformaat Auro 11.1 uitgerold. Grote films als Spiderman, Transformers 4, The Hunger Games en Turbo werden in het audioformaat opgenomen. Auro Technologies sloot ook allianties met partners in andere markten, zoals home AV (met Datasat) en gaming (met AudioKinetic).