FineDent

FineDent is een tandheelkundige praktijk gespecialiseerd in porseleinen facings, implantologie en kroon- en brugwerk. De praktijk heeft zes medewerkers, waaronder twee tandartsen, twee tandartsassistenten en twee tandheelkundige medewerkers. Patiëntgericht werken in een hygiënische omgeving staat hoog in het vaandel bij FineDent.

Algemene tandheelkunde en preventie

FineDent biedt tandheelkundige zorg in de breedste zin van het woord. Josefine Attay is eigenaar van FineDent en tevens tandheelkundige medewerker: “We helpen onze patiënten hun tanden, kiezen en tandvlees in goede conditie te houden. We maken gebruik van moderne apparatuur en de nieuwste technieken.” Gezond tandvlees is de basis van een goed gebit. Daarom is dit het eerste dat gecontroleerd wordt tijdens een bezoekje aan de tandarts.

Daarnaast werkt FineDent vanuit een Periodiek Mondonderzoek (PMO). Het PMO is een preventieprogramma van FineDent dat persoonlijk is opgesteld en ingericht is naar behoeften. “Onze tandarts of preventie-assistent onderzoekt bij elk controle hoe gezond het tandvlees is. Er wordt gecontroleerd of de vullingen goed aansluiten en of er ruimte onder de tandvleesrand is ontstaan. Door het tandvlees gezond te houden en te werken met een periodiek mondonderzoek willen we eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekken, zodat we wellicht grote gebitsproblemen kunnen voorkomen.” De status van de mondgezondheid wordt bijgehouden in het patiëntendossier.

FineDent over porseleinen facings

FineDent zet meer dan duizend facings per jaar. Het is ook één van hun specialisme. FineDent kiest uitsluitend voor de porseleinen facings van het merk E-max CAD Ivoclar Vivadent. “We kiezen specifiek voor porselein en niet voor composiet omdat porselein het meeste lijkt op het glazuur van je eigen tanden. Bovendien gaat porselein vijf keer langer mee en wordt het minder snel dof dan composiet. Omdat we kwaliteit willen leveren, hebben we expliciet gekozen voor porselein.” FineDent onderscheidt zich door porseleinen facings te kunnen aanbieden voor een scherpe prijs.

Implantaten

Een implantaat wordt ingebracht om één of meerdere tanden of kiezen te vervangen. Het implantaat neemt de functie over van een tandwortel en is de basis voor een brug, kroon of prothese. FineDent maakt gebruik van een Duits/Zwitsers implantatensysteem. Josefine Attay: “We hebben hiervoor gekozen omdat dit systeem in oppervlaktestructuur en osseoïntegratie als één van de beste is getest. Uiteraard is het systeem ook CE-gecertificeerd.” Bij FineDent is het mogelijk om te kiezen voor een implantaat dat met een 3D-scan volledig computer genavigeerd wordt vormgegeven. De voordelen van een implantaat dat met een 3D-scan is vormgegeven is dat het nauwkeuriger is. Zowel voor het boren als voor de pasvorm van de kroon of brug. Daarnaast is het ook minder pijnlijk voor de patiënt, geneest de wond sneller, is de operatietijd korter en wordt de kans op complicaties verkleind.

Kronen en bruggen

Kroon- of brugwerk is een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. FineDent biedt drie soorten kronen aan. Voor de meest natuurlijke uitstraling kan er gekozen worden voor een volledige porseleinen kroon. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken, is de kans op een breuk in het porselein kleiner geworden. Bij een metaal-porseleinen kroon wordt de basis gemaakt van metaal. Over het zichtbare gedeelte van de kroon wordt porselein aangebracht, wat de kroon een natuurlijke kleur en uitstraling geeft. Een volledig metalen kroon is sterk en slijtvast. Omdat de kroon een metalen kleur heeft, wordt deze vaak achter in de mond geplaatst. Soms wordt er gekozen voor een goud- of zilverkleurige legering.

In het plaatsen van een brug zijn er ook drie keuzes. Bij een normale brug bevinden de pijlers zich aan weerszijde van de open ruimte. Een cantilever brug is een vrij-eindigende brug, waarbij de pijlers zich bevinden aan één zijde van de ontbrekende tand of kies. Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de kiezen of tanden aan beide kanten van de open ruimte vrijwel gaaf zijn. Het is voor deze brug dan ook nauwelijks nodig om iets van de gave tanden af te slijpen. Door middel van metalen bevestigingsplaatjes en speciale lijm wordt deze brug onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden geplakt.