Bomat

Bomat is een fabrikant van luxe tapijten, vloerbedekking en traplopers in België. In samenwerking met het productieatelier in India worden de producten gemaakt van de hoogste kwaliteit en met traditionele productietechnieken. Alle producten zijn handgetuft of handgeweven. Met deze technieken blijft de ‘human touch’ voelbaar.

De geschiedenis van Bomat

BOMAT is een familiebedrijf en opgericht door Jan Bekaert. Jan Bekaert reisde van jongs af aan de wereld rond en ontwikkelde een passie voor de Aziatische cultuur, de kleuren en het vakmanschap. In 1983 lanceerde hij in samenwerking met een Tibetaanse partner een collectie handgeknoopte tapijten. Deze samenwerking duurde 27 jaar tot de burgeroorlog in 2010 uitbrak en de productie ernstig in gevaar werd bracht. Het atelier moest sluiten. Rond 2000 ging Jan Bekaert ook de samenwerking aan met verschillende producenten in India. In 2006 werd een joint venture opgericht in Bhadohi, een regio met een rijke weeftraditie die teruggaat tot de 16e eeuw. In 2019 werd Bomat overgenomen door de twee dochters van Jan Bekaert: Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert.

Ontworpen in België, gemaakt in India

De tapijten worden ontworpen in België en gemaakt door het Indiase productieatelier Design Flooring P Ltd van Bomat. Bomat is eigenaar van al hun maakateliers, waardoor een snelle service op maat mogelijk is. De producten worden gemaakt op handweefgetouwen en tuftframes waarvan Bomat een aantal miniatuurversies in België heeft staan. Custom-made texturen en weefpatronen kunnen hierop snel ontwikkeld worden.

Weven en tuften

Alle tapijten, vasttapijten en lopers zijn met de hand geweven of getuft, met oog voor detail. De weefmethode is een methode waarbij twee sets garens op een weefgetouw worden gevlochten tot een stof. Hierdoor ontstaan robuuste en vlakke tapijten met sterke kleuren. Tuften is een andere techniek waarbij lussen garen door een steunweefsel geschoten worden met een tuftingpistool en vervolgens op de rug worden gelijmd. Hiermee worden zachte tapijten met hoge of korte polen, en met open of gesloten lussen gemaakt.

Eerlijke kans voor vrouwen

Bomat komt op voor de rechten van vrouwen met het W.I.N. Project. Omdat het productieatelier van Bomat in India zit, heeft het te maken met de kasten in India. W.I.N. (Widows & Women In Need) is een programma voor vrouwen die tot de laagste kasten behoren of vrouwen die uit hun kaste gedreven zijn, zoals weduwes. Deze vrouwen hebben het vaak moeilijk in de Indiase samenleving, vooral op het platteland. Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert zijn twee ondernemende vrouwen die het belangrijk vinden deze vrouwen ook een eerlijke kans te geven, daarom geeft dit project deze vrouwen een baan in de productieketen en daarmee de kans om hun leven weer in eigen handen te nemen.