Atelier Manus

Over Atelier Manus

Atelier Manus BVBA is een familiebedrijf in Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen. Het authentieke bedrijf specialiseert zich in exclusieve metaalschrijnwerken. De vader, Rik Aper, is de oprichter van Atelier Manus. Vandaag de dag draaien zoon en vrouw ook fulltime mee in het bedrijf. Zijn zoon, Marijn Aper, staat mee in het atelier en op de werf en zijn vrouw, Leen Rosseels, neemt de administratieve taken op zich en springt bij waar nodig in het atelier.

Atelier Manus focust zich vooral op oldschool en moderne designtechnieken om hun producten af te werken. Ze combineren deze twee stijlen om het beste van twee werelden in hun product te verwerken. Andere materialen zoals hout, glas en polyester kunnen ook vervaardigd worden in de afwerking. De exclusieve producten van Atelier Manus stralen een stijlvol en elegant geheel uit.

Aanbod van Atelier Manus

Atelier Manus heeft geen standaard aanbod van producten en maakt op maat gemaakte interieur- en exterieursdesigns. Als klant werk je samen met hen om jouw wens om te zetten tot een exclusief product. Samen overlopen jullie de beste opties op vlak van verf, design, glas, keuze metaal et cetera. Grotendeels wordt het metaal ‘geverfd’ door een proces dat poederlakken heet. Deze afwerking van het product maakt het duurzaam en weerbestendig.

 • Ramen en deuren
  Dit kan gemaakt worden volgens de klant zijn smaak en specificaties. Samen wordt er overlopen aan welke noden voldaan moeten worden. Er is keuze uit enkel, dubbel en veiligheidsglas. Veiligheidsglas geeft je de zekerheid dat wanneer het breekt, het niet volledig in scherven breekt. Dit kan zowel voor binnen als buiten gemaakt worden. 
 • Meubels
  Alles wat je je maar kan voorstellen, maken zij. Wil je graag één stuk of werk je graag een volledige designlijn uit? Allemaal mogelijk. Ook hier houden ze rekening met jouw voorkeur en noden. Combinaties van verschillende materialen zoals glas, staal, hout, plexiglas zijn denkbaar. Maar ook minder gebruikelijke materialen zijn bespreekbaar.
 • Letterwerk
  Dankzij hun plasma – cnc snijder kunnen ze ook logo’s of letters/cijfers maken om zowel binnen als buiten te hangen. Je kan dit gebruiken als reclame voor jouw bedrijf, als verwijzing, design. Het is een echte eyecatcher!
 • Allerlei
  Heb je een waanzinnig, artistiek idee? Of heb je graag iets fijn en klein? Atelier Manus kijkt graag wat hierin mogelijk is. Ze staan ook open voor kleine en gedetailleerde stukken om toe te voegen aan je interieur of exterieur. Denk maar aan gordijnringen, bloempotten, deurklinken, scharnieren om die handgemaakte en rustieke look te bekomen. Wil je graag iets laten vervaardigen dat niet direct een functie heeft maar meer voor het artistieke oog?

Missie/visie

 • Atelier Manus volgt het principe van the sky is the limit. Geen berg is te hoog voor hen.
 • Exclusieve en unieke metaalschrijnwerken volledig naar wens van hun klanten.
 • Creativiteit is een eigenschap dat zij ten volle benutten. Creativiteit moet er gewoon uit!
 • Innovatie is belangrijk voor hen. Bij elke nieuwe productie leren zij bij en kunnen ze deze verbeteringen en nieuwe ideeën toepassen bij hun volgende productie. Maar zij zien innovatie meer dan alleen een technische verbetering. Dit kan voor hen ook een structurele verbetering zijn om zaken op een nieuwe en betere manier aan te pakken.

Prestaties en mijlpalen

 • Atelier Manus is gegroeid uit hun voormalige winkel ‘Achter de Maan’. Oorspronkelijk maakte Rik cadeau artikelen voor de winkel en zorgde voor de inrichting.
 • In 2009 is Atelier Manus een aparte BVBA geworden toen de nood groot werd om iets origineels op de markt te brengen.
 • De zoon trad ook toe in het bedrijf, eerst als leercontract en daarna als fulltime zelfstandige.
 • Later volgde ook zijn vrouw, Leen Rosseels, omdat het bedrijf groeide en zo kon Rik heel wat administratieve zaken uit handen nemen en meer tijd spenderen in het atelier.
 • Een belangrijke troef is dat zij alles vanuit eigen atelier kunnen afwerken. Zij beschikken over een plasmasnijder, talrijke lasmachines om alles te verwerken en ze hebben ook een poederlakstation. Zo kunnen zij van het idee tot eindresultaat gaan.

Samenwerking

Atelier Manus werken veel samen met architecten, ontwerpers en keukenbouwers. De meest voorkomende samenwerkingspartners zijn Keukens Modern, Huyghe decoratie, The Garden BVBA, Hint hout en interieur, Interno, So Projects, Sofie De Backer (architect van Decospot), Desk Interieur, Bauwens en Benoit en Blaf architecten. Maar ook particulieren kunnen zeker terecht bij Atelier Manus!

Atelier Manus biedt de mogelijkheid om ook andere soorten materialen te verwerken hun producten. Denk maar aan glas in samenwerking met het Glasateljee en hout bij schrijnwerkerij Dieleman. Bij Gasap laten ze te grote stukken poederlakken en hun ijzer laten ze plooien bij Laureys.

Ze hebben tevens een sociaal engagement aangegaan met Alderande, dit is een voorziening die mensen ondersteunt met een beperking. Samen met Atelier Manus kunnen zij een man tewerkstellen die meehelpt in het atelier. Zo gaan zij voor inclusie en zien hem echt als een deel van het team. Maar ook met vzw Lia werken zij samen en bieden zo stages aan voor jongeren met een problematische achtergrond.